Korzystając z dostępnych źródeł, opisz działanie maszynki ręcznej do mięsa służącej dawniej do obróbki żywności :) DZIĘKUJĘ DAJE NAJ :)

Korzystając z dostępnych źródeł, opisz działanie maszynki ręcznej do mięsa służącej dawniej do obróbki żywności :) DZIĘKUJĘ DAJE NAJ :)
Odpowiedź

Maszynka do mielenia mięsa – mechaniczne narzędzie kuchenne, służące do rozdrabniania mięsa. Najważniejszą częścią maszynki jest ślimacznica, która wprawiona w powolny ruch obrotowy (napędzana ręcznie – korbką, albo elektrycznie – silnikiem z przekładniami obniżającymi prędkość obrotową) przesuwa kawałki mięsa w kierunku obracających się wraz ze ślimacznicą noży rozdrabniających mięso przeciskane przez tarczę z niewielkimi otworkami o ostrych krawędziach. Maszynka do mięsa Wynalazcą ręcznej maszynki do mielenia mięsa w tej postaci był Niemiec Karl Drais, XIX-wieczny konstruktor także innych do dziś znanych i używanych urządzeń mechanicznych (albo ich pierwowzorów), jak maszyna do pisania i "maszyna biegowa" (pierwowzór welocypedu i później roweru), od jego nazwiska nazywanej wówczas drezyną. Mielenie mięsa na skalę przemysłową odbywa się w odpowiednio większych maszynach zwanych wilkami, jak na fotografii obok u dołu.

Dodaj swoją odpowiedź