możesz mieszać itp drewniana lyzka. licze na naj
1. Absolutnie nie wolno myć patelni w detergentach oprócz pierwszego mycia po kupieniu. Myjemy miękką stroną gąbki, w ciepłej wodzie, delikatnie pocierając. Jeśli coś zaschło, należy w gorącej wodzie pomoczyć. Następnie po każdym myciu, teflon natłuszczamy kawałeczkiem ręcznika papierowego (lub pędzlem kuchennym) z odrobiną oleju. 2. Nie powinno się zalewać gorącego teflonu zimną wodą (warstwa teflonu może się złuszczyć). 3. Nie rozgrzewamy suchej patelni - przed użyciem, przetrzeć olejem (na kawałku ręcznika lub pędzlem kuchennym). 4. Nie używamy widelców, noży, łyżek, żadnych metalowych łopatek do przewracania ani skrobania teflonu (ryzyko porysowania). Używamy tylko i wyłącznie drewnianych lub specjalnych do teflonu (ja mam drewniane + jedna specjalna). 5. Po wyłączeniu palnika z gazem, zestawiamy patelnię gdzieś na bok, aby ostygła (myjemy dopiero zimną patelnię).