wypisz sposoby pracy w procesie technologicznym p.s. proszę pomóżcie

wypisz sposoby pracy w procesie technologicznym p.s. proszę pomóżcie
Odpowiedź

Charakterystyka procesów technologicznych w produkcji gastronomicznej  Najważniejszą częścią produkcji gastronomicznej jest właściwy proces technologiczny, który składa się z dwóch zasadniczych etapów: obróbki wstępnej  obróbki cieplnej OBRÓBKA WSTĘPNA  OBRÓBKA WSTĘPNA - ma na celu usunięcie z surowca zanieczyszczeń, części niejadalnych, części zepsutych oraz nadanie mu odpowiedniego kształtu, polega : Sortowaniu Umyciu Oczyszczeniu  Płukaniu Rozdrabnianiu  Porcjowaniu Formowaniu wyrobów W wyniku tych czynności z surowców powstają półprodukty. OBRÓBKA CIEPLNA  OBRÓBKA CIEPLNA - głównym procesem technologicznym polegającym na poddaniu półproduktów działaniu wysokiej temperatury i przetwarzaniu ich w gotowe potrawy. Ogrzewanie półproduktów powoduje zmianę ich struktury, konsystencji, właściwości fizykochemicznych oraz cech organoleptycznych ( smaku, zapachu, barwy ).  W tych produktach poddanych obróbce termicznej zachodzą następujące zmiany :  Zwiększa się strawność i przyswajalność pożywienia w wyniku rozklejenia skrobi i kolagenu, denaturacji białka, zmiękczenia błonnika, rozluźnienia tkanek; Zmniejsza się objętość pożywienia na skutek odparowania wody; Zwiększa się objętość półproduktów zbożowych i suchych strączkowych; Zniszczone zostają enzymy powodujące straty witamin lub niepożądaną zmianę barwy; Zniszczeniu ulegają drobnoustroje szkodliwe dla zdrowia Wydzielają się i powstają nowe substancje smakowe i aromatyczne  *Stosowanie różnych technik sporządzania potraw umożliwia wprowadzenie urozmaiconego asortymentu potraw do jadłospisu.  Metody obróbki termicznej różnią się; rodzajem środowiska przewodzącego ciepło,  zdolnością jego nagrzewania  sposobem przenoszenia energii cieplnej. Ciepło może się rozchodzić przez;  Przewodnictwo - jest zjawiskiem polegającym na przemieszczaniu się energii cieplnej wewnątrz ośrodka lub z jednego ośrodka do drugiego przy ich bezpośrednim zetknięciu się. Z przewodnictwem spotykamy się, gdy ogrzewa się dno metalowego garnka umieszczonego na płycie kuchennej, a następnie nagrzewają się jego boki.  Unoszenie (konwekcję) - występuje, gdy poszczególne drobinki substancji, w których przenoszone jest ciepło, zmieniają swoje położenie. Przenoszenie energii cieplnej odbywa się w skutek mieszania się gazów i cieczy np. od dna naczynia ogrzewa się woda, która staje się lżejsza i na jej miejsce napływa zimna - cięższa. Promieniowanie ciepła polega na przenoszeniu energii przez kwanty promieniowania elektromagnetycznego w pewnym zakresie długości fal. W odróżnieniu od przewodnictwa i konwekcji, promieniowanie nie wymaga ośrodka materialnego i nie może rozchodzić się w próżni. Przykładem jest wykorzystanie promienników podczerwieni i kuchni mikrofalowych do ogrzewania potraw. Mam nadzieję,że jest dobrze liczę na naj (: PS:Miłego Wtorku 

Dodaj swoją odpowiedź