wymień zagrożenia pożarnicze i środki gaśnicze w kuchni.

wymień zagrożenia pożarnicze i środki gaśnicze w kuchni.
Odpowiedź

Zagrożenia pożarnicze: - zbyt bliskie połozenie łatwopalnych rzedmiotów koło ognia - niedoktęcienie gazu  - zły stan sprzętu kuchennego - nieodpowiednie obchodzenie sie z instalacją elektryczną - pozostawienie włączonego sprzętu bez kontroli np piekarnika w którym piecze sie ciasto - brud i osad zgromadzony na urządzeniach W szafce powinno się trzymać gaśnicę lub schować poręczny i intuicyjny spray gaśniczy . W razie gdy zdarzy się pożar w kuchni należy szybko wyłączyć gaz, odciać urządzenia od źródła prądu  i odciąć dopływ tlenu nakrywając patelnię / garnek pokrywką albo zwilżoną (ale nie mokrą !) szmatką. Jeżeli pożar jest niewielki, możemy spróbować podjąć samodzielną akcję gaśniczą, lecz musimy bezwzględnie pamiętać o zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa. Na początku powinniśmypootwierać wszystkie okna w pomieszczeniu, dopiero wtedy możemy przystąpić do gaszenia ognia przy użyciu koca gaśniczego lub gaśnicy proszkowej. W żadnym wypadku nie należy zalewać sprzętów wodą, gdyż może wywołać to spięcie elektryczne i doprowadzić do porażenia prądem. Gdy uda się ugasić płomienie, pamiętajmy o tym, by dokładnie przewietrzyć mieszkanie i poczekać na przybycie straży pożarnej.

Dodaj swoją odpowiedź