Pytanie dotyczące Gastronomi :P 1. Co to jest utlenianie, hydroliza, utlenianie enzymatyczne, oddychanie, transpiracja, kiełkowanie. 2. w jakich warunkach przechowujemy żywność - przykłady.

Pytanie dotyczące Gastronomi :P 1. Co to jest utlenianie, hydroliza, utlenianie enzymatyczne, oddychanie, transpiracja, kiełkowanie. 2. w jakich warunkach przechowujemy żywność - przykłady.
Odpowiedź

1)  UTLENIANIE- jest to łączenie się danego pierwiastka z tlenem. Wtedy powstaje tlenek np. tlenek żelaza HYDROLIZA- reakcja podwójnej wymiany (często odwracalna), która przebiega między wodą i rozpuszczą w niej substancją ODDYCHANIE- procesy życiowe związane z uzyskiwaniem przez organizm energii użytej biologicznie:  -oddychanie zewnętrzne -oddychanie komórkowe TRANSPIRACJA- czynne parowanie wody z nadziemnych roślin. KIEŁKOWANIE- zespół procesów zachodzących wewnątrz nasiona, które prowadzą aktywacji zarodka. Rozpoczęcie wzrostu siewki jest zakończeniem kiełkowania i rozpoczęciem następnej fazy rozwojowej. 2) Z reguły świeże, surowe lub gotowane produkty najlepiej jest przechowywać w lodówce lub zamrażarce.

Dodaj swoją odpowiedź