1. przygotowanie ciasta (dokładne wymieszanie składników: mąki i wody) 2. fermentacja ciasta - powoduje jego spulchnienie (fermentacja alkoholowa na bazie drożdży przy produkcji pieczywa pszennego, fermentacja mlekowa (wyroby na tzw. zakwasie) przy produkcji pieczywa żytniego) 3. dzielenie ciasta na kęsy żądanej wielkości (ręcznie lub za pomocą dzielarek) 4. formowanie kęsów - ma na celu uzyskanie pożądanego kształtu i ujednolicenie struktury dla uzyskania gładkiej skórki 5. rozrost końcowy - pozostawienie uformowanych kęsów na odpowiedni czas aby zachodząca ciągle fermentacja spulchniła ciasto i zwiększyła jego objętość. wymagana odpowiednia dla danego chleba wilgotność i temperatura w tak zwanych garowniach, na blachach lub w koszyczkach 6. wypiek w piecu piekarskim - proces nagrzewania rozrośniętych kęsów w temperaturze 200-250 stopni Celcjusza.
Napisz proces technologiczny chleba -,-
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź