ryż wykorzystuje się do jedzenia, mozna z niego przyżądzić różne potrawy
np.Ocet jest produkowany od setek lat. W tym czasie powstały liczne odmiany tej przyprawy. Tworzone je na bazie win i innych napojów alkoholowych. Dziś jednak ocet jest produkowany ze zbóż i owoców, ponieważ z każdego płynu, zawierającego cukier lub skrobię, możemy po sfermentowaniu uzyskać ocet. Jednak od czasu rosnącej popularności sushi najpopularnTen rodzaj octu dodawany jest do ryżu, przez co podstawowy składnik sushi jest odpowiedni wilgotny i nadaje się do formowania rolek sushi. Występuje w kilku odmianach. Najprostszy tworzony jest poprzez sfermentowanie ryżu, co wpływa na jego bezbarwny kolor. Drugi rodzaj octu powstaje na bazie sake i jest podobny w smaku do tradycyjnego octu znanego z polskich stołów. Taki ocet jest ostrzejszy w smaku i to właśnie ten rodzaj najlepiej nadaje się do sushi.iejszym rodzajem tej przyprawy jest ocet ryżowy. pomogłam?