Pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktów w zamkniętych słoikach w temp. 80-90 stopni w celu zniszczenia lub zahamowania wzrostu drobnoustrojów chorobotwórczych lub enzymów przy jednoczesnym zachowaniu smaku produktów i uniknięciu obniżenia ich wartości odżywczych. Mrożenie jest jedną z metod utrwalania żywności. Polega na poddawaniu surowców działaniu obniżonej temperatury. Surowce lub półprodukty umieszcza się w zamrażalniku lub zamrażalce. Metoda ta pozwala na przechowywanie produktów przez dłuższy czas i zachowanie ich wartości odżywczych. Zamrażaniu można poddawać np.: mięso, przetwory mięsne, ryby, warzywa, owoce itd.Czas zamrażania mięsa zależy od temperatury i zawartości tłuszczu. Mięso mrozi się w temperaturze -18°C. Należy pamiętać, że procesowi temu może zostać poddane jedynie świeże mięso. Ten typ konserwacji nie zmienia struktury białek. Po rozmrożeniu nadal są one przyswajalne dla organizmu. W trakcie rozmrażania mięsa niezwykle ważne jest, aby cały sok mięsny został wchłonięty przez tkanki. Jest to możliwe jedynie przy powolnym rozmrażaniu.Warzywa i owoce, po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu, zamraża się w temperaturze -18°C. Należy zwrócić szczególną uwagę, aby surowce były suche. Zaletą tej metody konserwacji warzyw i owoców jest możliwość ich spożywania także w sezonie zimowym, kiedy nie występują w postaci świeżej.Warunki, które powinny spełniać torebki i woreczki do mrożenia żywności:- zapach nie może wydostawać się na zewnątrz,- nie mogą pękać pod wpływem niskich temperatur,- powinny być zaopatrzone w klipsy umożliwiające ich łatwe zamykanie i otwieranie, - materiały, z których zostały wykonane muszą być dopuszczone do kontaktu z żywnością.
Wyjaśnij co to jest :
Pasteryzowanie
Mrożenie
Kiszenie i kwaszenie
Suszenie
Wędzenie
Solenie
Apertyzacja
Krótko, całość ma zająć pół kartki a4.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź