Napisz po 4 lub 5 kulinarii z podanych regionów( czyli znanych dań, a jak będą jakieś dziwne nazwy to wytłumaczyć co to jest za danie) : - Śląsk - Małopolska - Wielkopolska - Górale - Pomorze - Mazury - Kaszuby - Mazowsze - Podkarpacie z Lubelszczyzną

Napisz po 4 lub 5 kulinarii z podanych regionów( czyli znanych dań, a jak będą jakieś dziwne nazwy to wytłumaczyć co to jest za danie) : - Śląsk - Małopolska - Wielkopolska - Górale - Pomorze - Mazury - Kaszuby - Mazowsze - Podkarpacie z Lubelszczyzną
Odpowiedź

-śląsk: kluski śląskie, roladki śląskie, modra kapusta, często jako pierwsze danie jest nudelzupa(rosół) -małopolska: bajgle, flaczki po krakowsku, pasta z bryndzy, moskole -wielkopolska: żur na kiełbasie, pyry z gzikiem (ziemniaki gotowane w mundurkach z twarogiem doprawionym smietana z cebulka szczypiorkiem do tego dania podaje sie czesto kostke masla i sol), czernina, szare kluchy ze skrzyczkami (kluski przygotowywane ze startych surowych ziemniakow polane tluszczem ze skwarkami), galarat (nóżki wieprzowe w galarecie) -górale:kwaśnica, ziemniaczane moskale (zastepuja chleb), kołaczki z bryndzą, bioła polewka (biala zupa na wedzace) , grule ze spyrką(ziemniaki ze skwarkami, herbata z wkladka (ze spirytusem), potrawy z oscypkiem (owczym serem) -pomorze:golce (kluski ziemniaczane), pumpernikiel (ciemny razowy chleb), gulasz z kurek, zupa rybna -mazury: klopsiki krolewieckie, flaki, barszcz, pokuczaj (potrawa wieprzowa) -kaszuby: ruchanki (placki z ciasta chlebowego), babka gotowana, plince z pomoćką (danie ziemniaczane) -mazowsze: rosół dworski z kapłona, kozi ser twarogowy z Cegłowa, miodolada mazowiecka, zrazy zawijane, salceson wizytowy, cokierki zwane pańską skórką -podkarpacie i lubelszczyzna: lubelszczyzna to kraina wszelkiego rodzaju pierogow:ruskie, z kasza, z kapusta, grzybami, owocami... cebularz lubelski czy kogucik Kazimierski, podkarpackie: hartacze, krężałki, kugiel, bulwioki, hałuszki, małdrzyk, szabanka, bałabuchy czy krupniak

Dodaj swoją odpowiedź