Nie z ziemniaków. Niemiecka sałatka proporcje na 4-6 porcji To nie jest sałatka, której można zjeść miskę. To raczej dodatek, przekąska. Pasuje do niej ciemny chleb, im ciemniejszy, tym lepszy. Przepis powstał na podstawie tego, co mi podano w jednej z restauracji w Berlinie. 200g wędliny drobiowej (np. filet z indyka)150g ogórków kiszonych1 spora szalotka1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy (np. Francuskiej firmy kamis - nie mylić z Dijon!)1 łyżeczka octu z białego wina Wędlinę pokroić we wstążki. Ogórki i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Musztardę rozprowadzić octem, wymieszać sos z resztą składników. Odstawić na godzinę, żeby smaki się połączyły. W Berlinie podawana jest ze startym żółtym serem na wierzchu, co nieco łagodzi smak, ale moim zdaniem, lepsza jest bez sera.
Napisz przepis na sałatkę po Niemiecku obojętnie jaką
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź