Napisz przepis na sałatkę po Niemiecku obojętnie jaką 

Napisz przepis na sałatkę po Niemiecku obojętnie jaką 
Odpowiedź

Nie z ziemniaków. Niemiecka sałatka proporcje na 4-6 porcji To nie jest sałatka, której można zjeść miskę. To raczej dodatek, przekąska. Pasuje do niej ciemny chleb, im ciemniejszy, tym lepszy. Przepis powstał na podstawie tego, co mi podano w jednej z restauracji w Berlinie. 200g wędliny drobiowej (np. filet z indyka)150g ogórków kiszonych1 spora szalotka1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy (np. Francuskiej firmy kamis - nie mylić z Dijon!)1 łyżeczka octu z białego wina Wędlinę pokroić we wstążki. Ogórki i cebulę zetrzeć na tarce (duże oczka). Musztardę rozprowadzić octem, wymieszać sos z resztą składników. Odstawić na godzinę, żeby smaki się połączyły. W Berlinie podawana jest ze startym żółtym serem na wierzchu, co nieco łagodzi smak, ale moim zdaniem, lepsza jest bez sera.

Dodaj swoją odpowiedź