Jaka jest gospodarka w Polsce . Pilne , musi być co najmniej na 1,5/2 strony A4. Na jutro.

Jaka jest gospodarka w Polsce . Pilne , musi być co najmniej na 1,5/2 strony A4. Na jutro.
Odpowiedź

1. Wykorzystanie rolnicze gruntów : a) grunty orne (ok 40%) b) łąki i pastwiska (10%) c) sady i ogrody (1%) d) lasy(30%) e) pozostałości np. stawy hodowlane 2. Najpopularniejsze uprawy: -pszenica -żyto -pszenżyto -jęczmień -owies -kukurydza 3. Niecałe 30% przeznaczone jest pod uprawę pozostałych roślin, a największą pow. zajmują : ziemniaki, buraki cukrowe, rzepak. 4.Uprawa pszenicy w Polsce" a) wymagają żyznej gleby i długiego okresu wegetacji b) głowne obszary upraw: - wyżyna lubelska -nizina śląska -nizina szczecińska -żuławy wiślane -nizina staropruska -pogórze karpackie 5.Uprawa żyta w Polsce: a) ma mniejsze wymagania niż pszenica, może być uprawiane w górach lub na terenach piaszczystych b)głowne tereny upraw: -nizina mazowiecka -obszar na południe od łodzi -wyżyna kielecka -nizina Podlaska - pojezierze Pomorskie 6. Uprawa buraków cukrowych w Polsce: a) wymagają żyznej gleby b) głowne tereny upraw: -wyżyna Lubelska -nizina Śląska -pojezierze i nizina Wielkopolska -Żuławy Wiślane 7. Uprawa ziemniaków: A) mają małe wymagania glebowe, ale wymagają dużego nakładu pracy b) główne tereny upraw: -pogórze Karpackie -Kotlina Sandomierska -Wyżyna Kielecka -Nizina Mazowiecka -Nizina Wielkopolska 8. W rejonach dużych miast ze względu na rynek zbytu występują obszary przeznaczone na sady i ogrody. Najbardziej znane regiony sadownicze to : Nizina Mazowiecka, Kotlina Sandomierska, okolice Nowego Sącza, Wyżyna Lubelska. 9. Chów zwierząt i produkcja roślinna są ze sobą ściśle powiązane. Zwierzęta choduje się ze względu na: -mięso -skóry -jaja -pierze -mleko -wełnę -uzyskanie obornika 10. Hodowla trzody chlewnej: a) nastąpił wzrost pogłowia ze względu na eksport głownie na rynki wschodnie, ale też i do Europy zachodniej b) główne miejsca chowu: -pojezierze wlkp. -nizina wlkp. -poj. chełmińsko-dobrzyńskie 11. Hodowla bydła a) nastąpił spadek pogłowia związana z mniejszą opłacalnością mleka i mięsa b) głowne miejsca chowu: - niz. podlaska -niz. mazowiecka - poj. i nizina wielkopolska Mam nadzieję , że pomogłam

Dodaj swoją odpowiedź