Zmysły mają duże znaczenie w ocenie jakości pokarmu.Podaj przykłady potwierdzające to stwierdzenie w odniesieniu do wymienionych zmysłów : Dotyk, Wzrok, Smak, Węch, Słuch

Zmysły mają duże znaczenie w ocenie jakości pokarmu.Podaj przykłady potwierdzające to stwierdzenie w odniesieniu do wymienionych zmysłów : Dotyk, Wzrok, Smak, Węch, Słuch
Odpowiedź

Dotyk - gdy jedzenie będzie śliskie pomyślisz, że to jest obślizgłe i nie będziesz chciał jeść. Wzrok - gdy zobaczysz, że sałata jest niebieska pomyślisz, że jest zepsuta. Smak - Gdy coś będzie nie świeże od razu to poczujesz i wyplujesz z powrotem na talerz. Węch - gdy poczujesz zapach pomidora w sałatce owocowej nie będziesz jej jadł. Słuch - gdy usłyszysz od kogoś, że ser topiony który jest dziś na obiad w szkolnej stołówce nie będziesz go jadł

dotyk:twardość lub miękość porzywienia  wzrok:jego wygląd np czy niema pleśni robaków i cz jest umyte smak :czy komuś to makuje czy jest miękie albo twarde lub gumowate albo dobrze przygotowane wech:świerzość czy to pachnie czy śmierdzi czy ma ten zapach co trzeba słuch:tego akurat niewiem 

Dodaj swoją odpowiedź