1. Z  jakich  cześci rośliny otrzymujemy przyprawy i zioła . 2. Dlaczego szafran uznaje się za jedną z najdrozszych przypraw na swiecie ? 3. Z ilu gatunków roślin wytwarza się rożnego rodzaju przyprawy ?

1. Z  jakich  cześci rośliny otrzymujemy przyprawy i zioła . 2. Dlaczego szafran uznaje się za jedną z najdrozszych przypraw na swiecie ? 3. Z ilu gatunków roślin wytwarza się rożnego rodzaju przyprawy ?
Odpowiedź

1.Korzenie,kłącza, ziele - to cała nadziemna część rośliny, liście, kwiaty - zbiera się pojedynczo lub w całych kwiatostanach. Można zbierać same płatki jak u róży. Nasiona, owoce, kora ,  2. Przyprawa, której używamy to nic innego jak słupki wyjmowane z  kwiatów krokusów. Jeden taki  kwiat ma ich tylko dwa czy też trzy. Zbieranie słupków szafranu wymaga więc wiele pracy i delikatności, by niczego zbytnio nie uszkodzić , dlatego są takie drogie. 3.Z prawie wszystkich gatunków roślin, przyprawy wytwarza się z drzew, z roślin wytwarzanych prze rolników ( koper) , roślin żyjących w lasach

1. Używamy: liści, kwiatów, owoców, korzeni, łodyg, nasion, jagód np.: liście, łodygi - bazylia, pietruszka, rozmaryn owoce - papryka, korzeń - kłącze imbiru lekarskiego nasiona - gorczyca biała kwiaty - szafran uprawny (część kwiatu) jagody - jałowiec (właściwie wykorzystujemy jego szyszkojagody) 2. Szafran pozyskujemy z tzw. znamion górnych części słupków szafranu uprawnego (krokusa uprawnego) na 1 kg przyprawy potrzeba aż 150 000 kwiatów! - dlatego to jest najdroższa przyprawa na świecie. Szafran nadaje żółtej barwy, ale gdy dodamy go zbyt dużo potrawy robią się gorzkie. 3. z bardzo wielu! Przyprawa to wszystko to co dodane do potrawy w niewielkiej ilości zmienia jej walory smakowe, zapachowe, kolorystyczne (szafran, kurkuma). Przyprawy nie służą odżywianiu, czasem pobudzają trawienie czy działają leczniczo, uważane są niektóre za magiczne. W dawnych czasach przyprawy były bardzo kosztowne jak złoto czy kamienie szlachetne. przyprawy wytwarza się z ziół, warzyw, korzeni, nasion. .. Przyprawami są też miód, musztarda czy ocet! Cukier i sól.

Dodaj swoją odpowiedź