mogą być kulinaria całoroczne i świąteczne załóżmy, że lubicie i jecie 1. marynowany karczek na grilla 2. szarlotka z cynamonem na kruchym cieście /przepis babci/ 3. na tłusty czwartek chrusty - takie z ubijanego wałkiem ciasta /przepis rodzinny modyfikowany przez każą gospodynię :) / 4. na nowy rok jablka zapiekane w rzadkim cieście /przepis Mamy/ wielkanoc: 5. biały barszcz z chrzanem i jajkiem /bez kiełbasy bo tak robiła babcia/ 6. babka piaskowa w prążkowanej foremce posypana cukrem pudrem /robiły ją razem Twoja Mama i jej siostra gdy były nastolatkami i pomagały swojej mamie boze narodzenie: 7. barsz czerwony z uszkami - uszki kleicie Ty i siostra od zawsze jak pamietasz, wczesniej kleiła mama z babcią 8. zupa grzybowa - na własnoręcznie zebranych borowikach - tylko taka smakuje świętami 9. zupa rybna - z karpia (gotowane dzwonka) - jasny lekki rosołek podawany z kawłąkiem ryby i pietruszką 10. ciasto z suszonymi śliwkami i rodzynkami - najnowsza tradycja wprowadzona kilka lat temu przez Twoja siostre
Dobrze wiem jaki to problem bo sama musiałam taki zrobić prezentację na przyrodę, Powinno się tam znaleźć potrawy opis do każdej z nich i oczywiście ilustracja POWODZENIA :)