1. Adaptacja smaku jest to po prostu przyzwyczajanie się narządu smaku (języka głównie) do smaku jakiejś potrawy, którą dłuższy czas jemy. Jak wiadomo w narządzie smaku występują kubki receptorowe wrażliwe na określony rodzaj smaku, podczas dłuższego drażnienia tych kubków tym smakiem następuje przyzwyczajenie się ich do tego smaku. Adaptacja węchu jest to po prostu przyzwyczajanie się węchu do zapachu ulatniającego się przez dłuższy czas w naszej obecności. Oczywiście to nie jest tak, że coś się ulotni i od razu nie będziemy tego czuć bo narząd węchu się przyzwyczai. Jest to trochę dłuższy proces, po tym możemy np. nie czuć jakiegoś ulatniającego się gazu. 2. Podczas zdolności adaptacyjnych zmysłu węchu trzeba bardzo uważać, bo np. nasz węch może się przyzwyczaić nawet do lekko wyczuwalnego zapachu ulatniającego się, trującego gazu, który może nam zaszkodzić, a zmysł węchu przyzwyczai się do niego przez co będziemy ignorować ten zapach i nie będziemy sobie nawet zdawać sprawy co nam grozi. Pozdrawiam: Tobiasz95
odpowiedź na dwa pytania.
1. na czym polega adaptacja zmysłu węchu i smaku?
2. wyjaśnij, w jakich sytuacjach należy szczególnie pamiętać o zdolnościach adaptacyjnych zmysłu węchu.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź