jak postąpisz gdy zapali cisie tłuszcz na patelni?

jak postąpisz gdy zapali cisie tłuszcz na patelni?
Odpowiedź

Gdy na patelni lub w garnku zapali się tłuszcz, przede wszystkim nie wolno ognia zdmuchiwać, ani zalewać go wodą . Najszybszym i najprostszym sposobem będzie przykrycie patelni lub garnka pokrywką. Odetniemy w ten sposób dopływ tlenu. Innym sposobem może być nakrycie mokrym ręcznikiem patelni lub garnka. Wyłączamy również gaz pod płonącym naczyniem (odcinamy w ten sposób źródło ciepła). Czekamy wówczas, aż naczynie przestygnie, dopiero wtedy zdejmujemy je z kuchenki.

1. Zakręcę gaz 2. Odetnę dostęp tlenu do naczynia z palącym się tłuszczem przykrywając je pokrywką 3. Nakryję palący się tłuszcz kocem gaśniczym / ugaszę gaśnicą płynową, pianową, śniegową lub proszkową (nigdy wodą) Gaszenie palącego się tłuszczu wodą tylko pogorszy sytuację.

Dodaj swoją odpowiedź