Podaj charakterystyczne potrawy dla:-10 landów niemieckich Podaj charakterystyczne potrawy dla: -10 landów niemieckich nazwy potraw muszą być w języku polskim jak i niemieckim. Podane muszą być też landy dla których podane są potrawy.

Podaj charakterystyczne potrawy dla:-10 landów niemieckich Podaj charakterystyczne potrawy dla: -10 landów niemieckich nazwy potraw muszą być w języku polskim jak i niemieckim. Podane muszą być też landy dla których podane są potrawy.
Odpowiedź

Bradenburgia - Brandenburg Soleier  - solone jaja, Currywurst  - smażona kiełbasa z curry Nadrenia - Rheinland-Pfalz  Sauerbraten - pieczeń z marynowanej w kwaśnej zalewie koniny lub wołowiny podawana z knedlami i gęstym kompotem jabłkowym. HESJA – hessen  Frankfodder Grie Soß- frankfurcki zielony sos, Frankfodder Gebabbel - żeberka z kiszoną kapustą BAWARIA – Bayern Leberkäse - pieczeń z mielonego mięsa, różnorodne knedle, pieczona golonka, Krautsalat - sałatka z białej kapusty,  BADENIA-WIRTEMBERGIA – Baden-Württemberg Pfälzer Saumagen - nadziewany żołądek wieprzowy podobny do salcesonu, Maultaschen - rodzaj pierogów z nadzieniem mięsno-szpinakowym, szynka szwarcwaldzka, szwarcwaldzki tort wiśniowy.

Dodaj swoją odpowiedź