Bardzo prosze o pomoc!.Bardzo zależy mi na 5 z tego zadania,bo mam slabe oceny z geografii.Pani zadała mi to zebym sobie oceny poprawiła.Z góry dziekuje za pomoc!

Bardzo prosze o pomoc!.Bardzo zależy mi na 5 z tego zadania,bo mam slabe oceny z geografii.Pani zadała mi to zebym sobie oceny poprawiła.Z góry dziekuje za pomoc!
Odpowiedź

Kulturowy wypas owiec jest wypasem obłożonym licznymi ograniczeniami. Bacowie mogą wypasać owce i krowy jedynie za zezwoleniem, a liczba zwierząt jest ograniczona. Można paść owce i krowy tylko ras miejscowych, a do pilnowania - tylko owczarków podhalańskich. Muszą zostać zachowane tradycyjne obrzędy pasterskie z użyciem tradycyjnego sprzętu, odzieży i gwary góralskiej. Kulturowy wypas owiec wprowadzono zarówno w celu zahamowania procesu zarastania terenów hal i polan, jaki i w celu zachowania długoletniej kultury pasterskiej. Korzyść kulturowa: zachowanie kilkuwiekowej tradycji pasterskiej Korzyść ekologiczna: zdrowe mleko owcze, wełna  Korzyść ekonomiczna: zahamowanie procesu zarastania hal i polan, dzięki czemu nie będzie trzeba usuwać malin, borówczysk ani lasów - oszczędność pieniędzy i czasu

Dodaj swoją odpowiedź