POMOCY!!!! ;( Na jutro potrzebne wypracowanie na temat 'Piec konwekcyjno-parowy'! Daje naj  :)

POMOCY!!!! ;( Na jutro potrzebne wypracowanie na temat 'Piec konwekcyjno-parowy'! Daje naj  :)
Odpowiedź

Piec konwekcyjno-parowy jest rozwinięciem pieca konwekcyjnego do którego dodano funkcję naparowywania komory. Zasada działania Gorące powietrze wentylatory przetłaczają przez komorę, wymuszając ruch poziomy, następnie powietrze przetłaczane jest przez filtry oczyszczające je z drobinek tłuszczu i ponownie trafiają do wentylatorów. Pozioma cyrkulacja powietrza i odtłuszczanie gwarantują nieprzenikanie zapachów (głównym ich nośnikiem są tłuszcze) oraz równomierną temperaturę w komorze. Do komory z cyrkulującym powietrzem dodawana jest para wodna, co przyspiesza obróbkę termiczną i zapobiega utracie wilgoci przez potrawy. Możliwości Piec umożliwia następujące obróbki: gotowanie, blanszowanie, pieczenie, kombinowana obróbka termiczno-parowa, regeneracja, pieczenie z sondą, gotowanie/pieczenie niskotemperaturowe Oszczędności Piec K-P jest urządzeniem wysokowydajnym energetycznie, pozwala na szereg oszczędności. Waga potraw Proces obróbki termicznej w piecu konwekcyjno-parowym powoduję dużo mniejsze straty masy potraw niż w metodzie klasycznej: Produkt Klasyczne Piec KP Mięso 30-40% 5-25% Jarzyny 17%, kolor smak i witaminy 0% Ziemniaki 17% 0% Tłuszcze Piece konwekcyjno-parowe zużywają do 95% tłuszczu mniej w porównaniu z metodami tradycyjnymi. Tłuszcz niezbędny jest jedynie do uzyskania walorów smakowych, potrawy wymagające smażenia są jedynie spryskiwane powierzchniowo przed włożeniem do pieca i obrabiane gorącym powietrzem z tłuszczem na powierzchni. W piecu KP można przygotować ziemniaki z zapiekaną twardą skórką bez tłuszczu (suche frytki). Energia Cyrkulacja gorącego powietrza skraca czas obróbki termicznej, obniża temperaturę przygotowywania, piece są dobrze izolowane termicznie. Oszczędność energii w piecach KP oscyluje w granicach 30%. Przestrzeń kuchenna Piec konwekcyjno-parowy zajmuje około 1 m² powierzchni, możliwe jest ustawianie 2 pieców jeden na drugim. Awaryjność Piece KP są urządzeniami o niskiej awaryjności. 95% uszkodzeń spowodowanych jest zabrudzeniem pieca oraz osadzaniem kamienia kotłowego. Wymagania przyłączeniowe pieca KP Piec KP wymaga mediów: Przyłącze prądu jednofazowego 230, trójfazowego 400V (siła) lub przyłącze gazu (w zależności od modelu). Przyłącze wody. Odprowadzenie ścieku na wysokości nie większej niż wysokość podstawy pieca. Okap z mechanicznym odprowadzeniem oparów, nie jest wymagany filtr tłuszczu. Wady pieców KP Głównym ograniczeniem pieca jest to, że jednocześnie można w nim przygotowywać produkty obrabiane w takim samym środowisku (temperatura i wilgotność). Nie można więc jednocześnie piec i gotować na parze. Pieców nie opłaca się używać do przygotowywania od zera małych ilości produktu, np. dwóch kotletów.

Dodaj swoją odpowiedź