1.Budowa i podział węglowodanów. 2.Budowa i właściwości glukozy , dwucukrów,celulozy,skrobi.

1.Budowa i podział węglowodanów. 2.Budowa i właściwości glukozy , dwucukrów,celulozy,skrobi.
Odpowiedź

Węglowodany,jak już sama nazwa wskazuje,to związki chem. zawierające,w swej budowie węgiel i grupy hydroksylowe.Ze względu,na budowę rozróżniamy: 1.monosacharydy-których przykładem jest glukoza;2.disacharydy-to sacharoza;składająca się z- glukozy i fruktozy;3.polisacharydy-celuloza i skrobia,której przedstawicielami-są:amyloza i amelopektyna.                                                                                                                  2.Co,do budowy-glukoza-to najważniejszy monocukier,(C6H12O6),ponieważ bierze udział w "produkcji" energii tj. oddychania komórkowego-jakikolwiek cukier spożyjemy,zawsze jest "rozkładany" do glukozy.Dwucukier-sacharoza,pozyskiwana jest głównie z b.cukrowych oraz syropu klonowego.WIELOCUKRY-czyli celuloza i skrobia,która -posiada 2 rodzaje monocukrów -amylozy-która jest złożona z, długich lańcuchów prostych i amelopektyna-tworząca łańcuchy rozgałęzione .CELULOZA,nie jest trawiona przez człowieka,nie ma więc znaczenia pokarmowego,oprucz roślinozerców.Ma kolosalne znaczenie       gospodarcze,poniewaz występuje we wszystkich roślinach wyższych,złożona z długich łańcuchów-jest stosowana w we wszelakich konstrukcjach,b.domów,produkcji odzieży z bawełny.Dodać należy,ze skrobia zawarta jest w ziemniakach,zbożach.Reasumując-cukry mają kolosalne znaczenie pokarmowe oprócz wspomnianej celulozy.

Dodaj swoją odpowiedź
Biologia

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu.

Składniki odżywcze i ich znaczenie w żywieniu



Składniki odżywcze są to związki występujące w produktach spożywczych zarówno pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego, które po spożyciu ulegają strawieniu i przyswoj...