hejo zna ktoś jakiś przepis na jakieś fajne tanie ciasto najlepiej babeczki ;) z góry dzięki

hejo zna ktoś jakiś przepis na jakieś fajne tanie ciasto najlepiej babeczki ;) z góry dzięki
Odpowiedź

znam : przybory Mąka pszenna, 1 i 3/4 szklankimasło, 150gcukier, pół szklankijajka, 3proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczkinutella, 12 łyżeczek      przygotowanie : Masło ubijamy na gładką masę. Dodajemy cukier i po kolei jajka, za każdym razem miksując do połączenie składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do reszty masy. Ucieramy wszystko razem aż powstanie gęsta, gładka masa. Foremkę wykładamy papilotkami. nakładamy łyżeczkę ciasta i rozciągamy go lekko bo bokach papilotek. Nakładamy do każdej babeczki łyżeczkę nutelli i przykrywamy koleją łyżką ciasta tak żeby pokryć krem. Muffinki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 min w temp 160*C. Wyciągamy, studzimy i ozdabiamy:) myśle że pomogłem :D

Przyrządy kuchenne: - forma na duże muffiny, - duża miska, - duża miska lub garnek (w którym będzie rosło ciasto), - miseczka (na drożdże i potem masło), - duży kubek lub wysoka szklanka (na jaja), - mikser ze spiralnymi końcówkami, - 2 rondelki, - pędzelek kuchenny, - folia spożywcza Składniki: *na babeczki: - 250g (2 szkl.) mąki + trochę do posypania formy, - 4 duże jaja, - 125g miękkiego masła + trochę do wysmarowania miski i formy, - 25g drożdży, - 50 ml (ok. 1/4 szkl.) ciepłego mleka, - 30g (2 1/2 łyżeczki) cukru, - 1 łyżeczka soli *na syrop (podaję połowę porcji - całości wychodzi duuużo): - 1 szkl. wody, - 1 szkl. cukru, - 1/2 szkl. rumu oraz - 3-4 łyżki dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego) Wykonanie: 1) Drożdże pokruszyć do małej miseczki, wsypać 2 łyżeczki cukru, wlać ciepłe mleko i całość chwilę mieszać. Odstawić na 15 min. w ciepłe miejsce. 2) W międzyczasie, do dużej miski wsypać mąkę. 3) Do dużego kubka lub szklanki wbić jajka, dodać sól i wymieszać widelcem. 4) Jajka dodać do mąki i dokładnie zmiksować. 5) Wlać drożdże i zmiksować. 6) Miękkie masło wymieszać łyżką/szpatułką z pozostałym cukrem, dodać do ciasta i dokładnie zmiksować. 7) Drugą dużą miskę (lub garnek) wysmarować od wewnątrz masłem, przelać do niej ciasto, przykryć folią i odstawić do ciepłego miejsca na 1,5 h, do wyrośnięcia. 8) W międzyczasie formę na muffiny wysmarować masłem i posypać warstwą mąki. 9) Potem zdjąć folię z miski i chochlą lub łyżką energicznie wymieszać ciasto. Uwaga, ciasto się zapadnie :) i tak ma być. 10) Za pomocą chochli (lub łyżki do lodów) napełniać ciastem formę na muffiny, mniej więcej do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min., do wyrośnięcia. 11) Piekarnik nastawić na 200C. 12) Piec najpierw 10 min. w 200C, potem obniżyć temperaturę do 180C i piec kolejne 10 min. Odstawić do wystygnięcia. 13) W międzyczasie przygotować syrop: zagotować szklankę wody, przelać do rondelka, dodać szklankę cukru i podgrzewać na małym ogniu, mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. 14) Dodać rum i wymieszać. 15) Dżem morelowy podgrzać w drugim rondelku, aż się trochę rozpuści. 16) Wrzucać po dwie babeczki do rondla z syropem i nasączać parę chwil. Potem wyciągać, lekko przyciskając i kłaść na talerzu. Posmarować dżemem. Hej 11 lat mieszkałam we Włoszech te babeczki podbijają tam wszystkie kawiarnie mówie ci pychaa !!! ;D Kocham je !!!

Dodaj swoją odpowiedź