Jaki wpływ ma wysoka temperatura na białko|Substancje szkodliwe wpływające na organizm ludzki|Jaki wpływ ma alkohol na białko|jaki wpływ mają mocne kwasy i zasady na białko? Z góry dzięki za pomoc mogą być też linki do stron jeżeli coś znajdziecie :P Daj

Jaki wpływ ma wysoka temperatura na białko|Substancje szkodliwe wpływające na organizm ludzki|Jaki wpływ ma alkohol na białko|jaki wpływ mają mocne kwasy i zasady na białko? Z góry dzięki za pomoc mogą być też linki do stron jeżeli coś znajdziecie :P Daje NAJ
Odpowiedź

Witaj Wysoka temperatura, alkohol, mocne kwasy i zasady oraz sole metali ciężkich powodują ścinanie się białka, czyli jego denaturację. Jest to proces nieodwracalny.  Proszę :)

1. W wysokiej temperaturze białko się ścina. 2. Substancje szkodliwe : - wirusy - toksyny - bakterie - grzyby - patogeny - promieniowanie UV - radioaktywność 3. Białko i żółtko zmieniło swoją barwę na białe i stan skupienia z ciekłego w stały. 4. Następuje denaturacja białka.

Dodaj swoją odpowiedź