Podhalanie słyną z charakterystycznej gwary podhalańskiej, z gotowanych ziemniaków, bryjki, mąki jarcanej (jęczmienna, owsiana lub kukurydziana), oscypki. Są nazywani góralami. Największym ich przysmakiem jest kwaśnica. Kurpie mieszkają na Mazowszu. Niedaleko Parku Kurpiowskiego.
Podhalanie wyróżniają się folklorem. W folklorze widoczne są wpływy włoskie. Wytworzyli tzw. gwarę podhalańską. Podhalanie określani są jako grupa najoryginalniejsza, z największymi wpływami innych krajów. Słyną oni również z potraw, spośród których najpopularniejsza jest kwaśnica. Podhalanie trudnią się w ciekawych zajęciach - jako pasterze, leśnicy. Mieszkają na Podhalu, w którym występuje charakterystyczny typ budownictwa mieszkaniowego. Podhalanie słyną również ze sztuki ludowej, do której zalicza się ciekawe stroje. Ich kolorystyka, wzornictwo, zdobnictwo nie ulega zmianie na przestrzeni wieków.