Opisz sposoby konserwacji żywności zamrożenia?

Opisz sposoby konserwacji żywności zamrożenia?
Odpowiedź

zamrażanie jest jedną z najkorzystniejszych metod utrwalania żywności. Pozwala zachowując produkty na długi czas, nie zmieniając ich smaku, zapachu, a co ważniejsze wartości odżywczych. Mrożeniu poddaje się mięso, ryby, warzywa i owoce oraz produkty gotowe (np. bigos), jak i półprodukty (np. frytki przygotowane do smażenia). Produkty do mrożenia powinny być świeże, najlepszej jakości, umyte i osuszone. Ponadto warto je “przerobić” np. pozbywając truskawki listków - zaoszczędzimy energię i trud związany z obieraniem rozmrożonych owoców - które są zazwyczaj bardzo wilgotne. Ważne jest, aby odpowiednio zamrażać produkty - nie mogą one być zamrażane ani za wolno, ani za szybko. Rozmrożenie jest równoważne z utratą właściwości “zakonserwowanej żywności” - nie można takiego jedzenia ponownie zamrozić gdyż soki z owoców, mięsa i innych wyrobów “wyciekają” naruszając strukturę wewnętrzną. “Ucieka” też woda, która jest głównym “elementem” zamrażającym, a bakterie w czasie takiego procesu mnożą się. Chcąc skorzystać z zamrożonego “przetworu” najlepiej rozmrażać go w jak najdłuższym czasie w temperaturze 0-4°C (idealnie nadaje się do tego lodówka). Niekorzystne jest “ocieplanie” mrożonki w piekarniku, mikrofalówce (wyjątkiem są tutaj półprodukty, które przygotowuje się bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalki).Owoce i warzywa to produkty, które przy dłuższym przechowywaniu tracą wiele witamin. Mrożonki są “najmniej stratne” i warto z nich korzystać, jeśli nie mamy dostępu do świeżych owoców. Niestety mrożenie jest najdroższym sposobem utrwalania żywności - potrzeba na to dużo energii. Jednocześnie na obecną chwilę jest to najkorzystniejsza metoda na długie przechowywanie żywności.

Zamrażanie produktów żywnościowych – jedna z najkorzystniejszychm form utrwalania żywności. Pozwala w maksymalnym stopniu zachować odżywcze walory świeżych produktów. Proces ten polega na  doprowadzeniu produktu do temperatury minusowej . Zamrażaniu poddaje się np. mięso warzywa i ryby.

Dodaj swoją odpowiedź