. Właściwości chemiczne:- estry ulegają reakcji spalania- hydrolizują w wodzie w środowisku kwaśnym, tworząc przy tym kwas i alkohol (reakcja odwrotna do estryfikacji Fischera)- ulegają reakcji saponifikacji czyli zmydlania (hydroliza zasadowa estrów):- w reakcji amonolizy estrów powstają amidy:- estry reagują z związkami Grignarda dając alkohole trzeciorzedowe:- alkoholiza estrów czyli transestryfikacja:- estry mogą być redukowane glinowodorkiem litu do piewszorzędowych alkoholi: lub w reakcji tzw. wodorolizy:- estry ulegają również reakcji kondensacji Claisena; reakcja ta zachodzi w przypadku estrów posiadających wodór α, czyli taki wodór, który jest przyłączony do węgla połączonego z grupą karbonylową; w kondensacji Claisena ester poddaje się reakcji alkoholanu, np. etanolu sodu, i powstają tzw. β-ketonoestry oraz alkohol pierwszorzędowy Właściwości fizyczne:- Estry organiczne o krótkich łańcuchach są ruchliwymi cieczami, o średnich łańcuchach – oleistymi cieczami a o długich łańcuchach – ciałami stałym. Wszystkie posiadają charakterystyczne zapachy, są trudno rozpuszczalne w wodzie (oprócz estrów o krótkich łańcuchach); są dobrymi rozpuszczalnikami wielu substancji organicznych)
Wymień właściwości estrów wyższych i niższych
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź