Zeby rozwiązać to zadanie musimy skorzystać albo z krzywej rozpuszczalności cukru (sacharozy) albo z zestawienia tabelarycznego. Z wykresu możemy odczytać, że w temperaturze 20°C w 100g wody rozpuszcza się 200g cukru Z naszego zadania wynika, ze w 100g wody rozpuszczono 210 g cukru Układamy prostą proporcję 200g cukru tworzy roztwór nasycony przy 20°C 210g cukru ------------------------------------------ temp. t t = 210*20/200 = 21°C Odp. 105 g cukru utworzy roztwór nasycony w 50g wody w temperaturze 21°C Pozdrawiam :-)
Oblicz, w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony
Oblicz, w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony...
Oblicz w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony
Oblicz w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony...
Oblicz w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody jeśli powstał roztwór nasycony. Pomocny na jutro dam Naj!
Oblicz w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody jeśli powstał roztwór nasycony. Pomocny na jutro dam Naj!...
Oblicz, w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony. Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie proszę.
Oblicz, w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony. Proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie proszę....
Oblicz, w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony.
Oblicz, w jakiej temperaturze rozpuszczono 105 g cukru w 50 g wody, jeśli powstał roztwór nasycony....