Co to są sieci gastronomiczne typu: 1. Fast Casual 2. Casual Dining 3. Fine Dining Do każdego dokładną definicje i kilka przykładów.

Co to są sieci gastronomiczne typu: 1. Fast Casual 2. Casual Dining 3. Fine Dining Do każdego dokładną definicje i kilka przykładów.
Odpowiedź

 fast casual, czyli  lokale o średnim standardzie z częściową obsługą kelnerską i umiarkowanymi cenami. Oferują zastawe stołową i wyższej jakości potrawy w przeciwieństwie do fastfoodów, ale są gorsze jakościowo od casual dining. Są to przede wszystkim sieci pizzerii, których jest na polskim rynku najwięcej. np. pizza hut, pizzeria dominium, da grasso casual dining, to lokale serwujące dość niedrogie potrawy w swobodnej, rodzinnej atmosferze,  mają zwykle swój bar, bogaty wybór piw i ograniczoną kartę win. Są to restauracje pomiędzy fastfoodem a elegancką restauracją. Np. sfinks, wook, chłopskie jadło fine dining to wykwintne restauracje z pełną obsługą, kartą dań, wysoką jakością wystroju, personel zwykle dobrze wyszkolony w stroju formalnym. Zwykle są to małe firmy o jednej , maksymalnie kilku lokalizacjach. Porcje są atrakcyjne wizualnie. Często oczekują od klienta ładnego ubioru. Wysoka jakość lokalu ma odzwierciedlenie w cenach. np. Allegro w Pradze

Dodaj swoją odpowiedź