1 porównaj cechy pasożytnicze tasiemca nieuzbrojonego i glisty ludzkiej  2 wyjaśnij na czym polega profilaktyka (zapobieganie chorobą pasożytniczą) plisssss pomóżcie to ważne wystarczy mi  jedna  szybka odp. dam naj słowo :**

1 porównaj cechy pasożytnicze tasiemca nieuzbrojonego i glisty ludzkiej  2 wyjaśnij na czym polega profilaktyka (zapobieganie chorobą pasożytniczą) plisssss pomóżcie to ważne wystarczy mi  jedna  szybka odp. dam naj słowo :**
Odpowiedź

O, bardzo fajne pytanie! :) Już odpowiadam! :) Otóż:                                                Tasiemiec nieuzbrojony: -jego skoleks (czyli inaczej główka) posiada przyssawki służace do przyczepiania   się do ściany jelita cienkiego gospodarza- zabezpiecza to tasiemca przed wymyciem z przewodu pokarmowego przez soki trawienne i wodę. -ma zdolność mimetyzmu, tzn. przystosowuje barwę swojego ciała do środowiska, w którym żyje (zupełnie jak kameleon)- dzięki temu utrudnione jest wykrycie tego pasożyta w organiźmie człowieka.  -oddychanie beztlenowe- tasiemiec żyje w skrajnie beztlenowym środowisku jakim jest jelito cienkie człowieka- dlatego też przystosował się w ten sposób, że oddycha beztlenowa, co pozwala mu na życie w tak nieprzyjaznym środowisku. -skrajna redukcja układu pokarmowego- tasiemiec nieuzbrojony wchłania trawiony w jelicie cienkim pokarm całą powierzchnią ciała, dzięki czemu oszczędz cenną energię. -ogromna produktywność rozrodcza- dzięki produkcji ogromnej ilości jaj, tasiemiec nieuzbrojony znacznie zwiększa szanse na powtórzenie się cyklu rozwojowego.                                                                                                            Glista ludzka: -na wargach otworu gębowego glisty ludzkiej znajdują się liczne ząbki pozwalające przebicie ściany jelita cienkiego i wniknięcie dalej do krwiobiegu człowieka. -ogromna produktywność rozrodcza- dzięki składaniu nawet do 200 tysięcy jaj szanse powtórzenia się cyklu rozwojowego glisty ludzkiej jest sużo wyższy.                                               Tasiemczyca- profilaktyka: -termiczna obróbka mięsa wołowego (krowy). -poprawa warunków sanitarnych na wsi. -badania weterynaryjne mięsa wołowego. -polepszenie warunkó hodowli bydła. PS. Mam nadzieję, że troszkę rozjaśniłem sytuację. Miłego dnia! :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Dodaj swoją odpowiedź