Namaczanie to umieszczenie bielizny w wodzie z dodatkiem detergentów ( proszku do prania). Pranie właściwe = to kąpiel tkanin w podgrzanej wodzie Gotowanie : to kapiel prania w temp. 90 stopniach Płukanie : nastepuje to po odpompowaniu wody z proszkiem. Pralka pobiera zimna wodę i tak kilka razy : beben sie kręci, wkoło , woda wypłukuje proszek i zostaje wypompowana. Krochmalenie ; usztywnianie ubrań , czyli dodanie do wody krochmalu Suszenie : odwirowanie wody i powieszeniu by wyschło.
namaczanie - nasiąkanie ciała stałego cieczą. pranie właściwe - występuje zaraz po krótkim praniu wstępnym i trwa dłużej w zależności od gatunku i rodzaju odzieży jaką pierzemy. gotowanie -jeden z procesów obróbki technicznej stosowanych w gastronomipłukanie - inaczej wierzchowe oczyszczanie. krochmalenie - płukanie specjalnym płynem ze skrobi wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym, włókienniczym, papierniczym, kosmetycznym, farmaceutycznym, jak i w gospodarstwie domowym. suszenie-doprowadzanie do suchości ciała stałego poprzez jego osuszanie np. powietrzem