Dziś:Pralka(automatycznie) Dawniej:(Frania)-na korpke(kręciło się ręcznie) (mało ale jest)
poniżej cztery :) tarka ręczna (pochłaniało tarcie sporo czasu, można było obedrzeć skórę z palców i paznokcie) - blender urządzenie elektryczne (szybko, praktycznie bez wysiłku) ziemianka (wykopana w ziemi i strop ziemią pokryty - poza domem - w ogrodzie,na podwórku, dawało to chłód latem, i nie tylko, dla produktów ta przechowywanych stwarzało warunki przedłużenia ich trwałości, temperatura stała ale nie bardzo niska) - lodówka (domowe urządenie na prąd - chłodzi w nowych wersjach nawet strefowo, można przechowywać zarówno owoce jak warzywa, mięso inne, często ma małą, większą zamrażarkę co pozwala dodatkowo przedłużać czas zdatności produktów do konsumpcji, podręczne - szafka do postawienia w kuchni) tara (początkowo drewniana, później metalowa pofalowana poprzecznie powierzchnia na której dokonywano prana poprzez pocieranie materiałem o tę pofalowaną powierzchnię - obdarte place, niezbyt dokładnie doprane pranie, sprzęt ręczny, zajmował mało miejsca, pranie trwało długo) - pralka wirnikowa tzw.: "Frania" (urzadzenie na prąd, załadunek od góry do otwartej cały czas komory pralki (cylinder), czas prania ustalany manualnym pokrętłem, wodę zagrzaną wcześniej w piecyku - bojlerze, junkersie, trzeba było nalać ręcznie - wiadrem, dosypać proszę i ... pranie się prało, wodę można było wylać wężem! ale żeby wypłukać to albo znowu nalewanie wody - albo płukanie ręczne, np.: w wannie, zajmoało czas, wymagało poswięcenia siły na nalanie wody i wyjecie zupełnie mokrego prania z pralki - ale prało się samo w porównaniu z tarą, należało uważać z ilością wlanej wody - zawartość wprawiona w ruch podnosiła się - siła odśrodkowa - jeśli wody było zbyt dużo wychlapywała się na podłogę!) - pralka automatyczna (urządzenie elektryczne, załadunek od góry lub z przodu, woda pobierana samoczynnie, podgrzewana wewnątrz pralki, proszek i płyn do płukania umieszczany w dozowniku - otrzymujemy prane uprane, wypłukane i wywirowane - wyciagamy z bębna wzlędnie suche, dość lekkie, woda jest również samoczynnie wypompowywana) miotła (praca ręczna, złożona z brzozowych witek lub kij zakończony szczotką, przy sprzątaniu podnosił się kurz, brudy należało zebrać na szufelkę) - odkurzacz (urzadzeinie elektryczne - nowe typy to odkurzacze centralne, lub roboty - sprzątanie praktycznie bez udziału człowieka. Tradycyjny odkurzacz obsługiwany przez człowieka ma rurę zakończoną ssawką, owa rura połączona jest z zasadniczą częścią odkurzacza wyposażoną w silnik, powietrze jest zasysane wraz z zanieczyszczeniami i albo osiada w worku albo w komorze (odkurzacze bezworkowe). Sprzątanie jest szybkie, dokładne, pochłania mniej czasu i energii ze strony człowieka.