Wyjaśnij kim w hotelu ,restauracji są nastepujące osoby a)blokierka b)sommelier c)barista d)plounger e)tornant f)kiper g)podczaszy

Wyjaśnij kim w hotelu ,restauracji są nastepujące osoby a)blokierka b)sommelier c)barista d)plounger e)tornant f)kiper g)podczaszy
Odpowiedź

   Blokierka- pracownica restauracji przyjmująca od kelnerów kwiaty kasowe i kontrolująca wydawanie potraw    Sommelier- to najkrócej kelner odpowiedzialny za serwis napojów a w szczególności wina Funkcja ta jednak daleko wykracza  za typowy termin kelner    Barista - osoba zawodowo zajmująca się wybieraniem, parzeniem kawy    Kiper- Osoba zawodowa zajmująca się degustacją (oceną: smaku, wyglądu zapachu i jakością wszelkiego rodzaju potraw)     Sorry ale nie wiem kto to jest: Plounger, Tornant i podczaszy.      

Dodaj swoją odpowiedź