Dlaczego właściwości wody w przedziale temperatury od 0 stopni C do +4 stopni C nazywamy anomalnymi? podaj jak rozkłada się temporatura wody w rzece zimą

Dlaczego właściwości wody w przedziale temperatury od 0 stopni C do +4 stopni C nazywamy anomalnymi? podaj jak rozkłada się temporatura wody w rzece zimą
Odpowiedź

Rozszerzalność temperaturowa (cieplna, termiczna) ciał polega na zwiększaniu objętości ciał w miarę wzrostu temperatury i zmniejszaniu ich objętości w miarę obniżania temperatury.  Woda jednak zachowuje się inaczej.  Ogrzewając wodę od temperatury 0 stopni do 4 stopni można zaobserwować zmniejszenie się jej objętości. Mówi się, że w tym zakresie temperatur zachodzi zjawisko anomalnej rozszerzalności cieplnej wody. Przy wzrości temperatury powyżej 4 stopni objetosć wody wzrasta. Gdy przy temperaturach poniżej 0 stopni Celsjusza woda zamarza, to pod lodem - przy dnie zbiornika wodnego - gromadzi się woda o największej gęstości (czyli o temperaturze 4 *C), zapewniając rybom i innym zwierzętom odpowiednie warunki do przeżycia.

Dodaj swoją odpowiedź