a)Wyjaśnij , na czym polega zjawisko utraty żywności , i napisz , gdzie ono występuje. b)Wytłumacz, czym jest marnotrawienie żywności.Podaj przyczyny tego zjawiska. c)Wymień trzy zalecenia FAO , które maja ograniczyć zjawisko marnotrawienia żywności. 

a)Wyjaśnij , na czym polega zjawisko utraty żywności , i napisz , gdzie ono występuje. b)Wytłumacz, czym jest marnotrawienie żywności.Podaj przyczyny tego zjawiska. c)Wymień trzy zalecenia FAO , które maja ograniczyć zjawisko marnotrawienia żywności. 
Odpowiedź

a) utrata żywności- zjawisko zachodzące w krajach słabo rozwiniętych gospodarczo, gdzie z powodu braku odpowiedniej infrastruktury zgromadzona żywność nie nadaje się do spożycia. b) marnotrawienie żywności- zjawisko zachodzące w krajach wysoko rozwiniętych gospodarczo, gdzie z powodu nadprodukcji żywności jej nadmiar(całkowicie nadający się do spożycia) jest wyrzucany. c) 1. Ustalenie nowych zasad sprzedaży żywności w sieciach handlowych. 2. Unikanie stosowania ofert, które mogą prowadzić do jej (żywności) wyrzucania. 3. Podjęcie działań na rzecz zmiany postawy klientów.

Dodaj swoją odpowiedź