Rośliny zielone mogą przy pomocy chlorofilu i światła słonecznego z prostej materii nieorganicznej wytwarzać związki potrzebne im do życia, tzn. mają zdolność fotosyntezy. Ponieważ grzyby nie mają ciałek zieleni (chlorofil), nie mogą czerpać pożywienia z materii mineralnych. Potrzebny im pokarm pobierają z materii organicznych wytworzonych przez rośliny albo zwierzęta. Dlatego najwięcej grzybów znajdujemy w lasach, gdzie jest wiele obumarłych organicznych szczątków, służących im za pożywienie. Większość ludzi pod pojęciem "grzyby" wyobraża sobie dobrze rozwinięte owocniki grzybów wyższych, które rzucają się w oczy wielkością, kształtem i zabarwieniem. Ale właściwy organizm to grzybnia składająca się z nitkowatych strzępek. Owocniki są tylko organami reprodukcyjnymi wytwarzającymi zarodniki, przy pomocy których grzyby bezpłciowo się rozmnażają. Mogą rozmnażać się również płciowo, jednak ten sposób nie jest jeszcze dostatecznie zbadany. Grzyby są obecne prawie wszędzie. Najczęściej występują w lasach, na łąkach i polach, w parkach i ogrodach, ale znaleźć je można również w składach drewna, na hałdach, w kopalniach, w słodkiej i morskiej wodzie, a nawet w mieszkaniach. Rozprzestrzeniły się na całej Ziemi. Według dotychczasowych badań w grzyby kapeluszowe obfitują pasma leśne półkuli północnej. Ogromne obszary lasów tropikalnych i pasma leśne półkuli południowej nie są dotychczas szczegółowo zbadane. Niektóre gatunki grzybów występują na wszystkich kontynentach, np.: pieprznik jadalny, twardzioszek przydrożny, boczniak ostrygowaty , muchomór czerwony, maślak zwyczajny, opieńka miodowa, pieczarka polna, purchawka chropowata i wiele innych. Większość grzybów występuje wszakże na ograniczonych obszarach. Są to zwłaszcza gatunkimikoryzowe, związane życiem i rozwojem z pewnymi gatunkami roślin wyższych. Do tej pory opisano około 40 tysięcy gatunków grzybów. Liczba ta nie jest ostateczna, gdyż co roku opisuje się około tysiąca nowych gatunków. Wydaje się, że bliscy prawdy są ci naukowcy, którzy przypuszczają, że na Ziemi jest około stu tysięcy gatunków grzybów. Z mnóstwa dotychczas opisanych znanych gatunków większość należy do tzw. grzybów niższych, nazywanych „mikromycetami”, bo tworzą tylko małe owocniki albo nawet ich w ogóle nie tworzą. Grzybów wyższych, nazywanych zwykle „makromycetami”, rośnie na Ziemi w przybliżeniu piętnaście tysięcy gatunków, z tego w Europie około czterech i pół tysiąca.
Jaka jest charakterystyka grzybów jedno komórkowych na przykładzie drożdży. !!!!!!!!!!!!!! Daje Naj !!!!!!!!!!!!!!
Jaka jest charakterystyka grzybów jedno komórkowych na przykładzie drożdży. !!!!!!!!!!!!!! Daje Naj !!!!!!!!!!!!!!...