Zasady kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwie gastronomicznym. Błagam pomoże ktoś z tym daje NAJ NAJ za najlepszą odpowiedź przynajmniej kartka żeby była. PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC i ODPOWIEDŹ :(

Zasady kalkulacji kosztów w przedsiębiorstwie gastronomicznym. Błagam pomoże ktoś z tym daje NAJ NAJ za najlepszą odpowiedź przynajmniej kartka żeby była. PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC i ODPOWIEDŹ :(
Odpowiedź

Kalkulacja – inaczej rachunek kosztów jednostkowych (rachunek nośników kosztów). Kalkulacja jest to czynność obliczeniowa zmierzająca do ustalenia wysokości kosztów przypadających na przedmiot kalkulacji (najczęściej albo ustalając koszt całkowity wyprodukowania danego wyrobu, albo jednostkowy koszt wytworzenia).Przedmiot kalkulacji zależy od:a) typu (rodzaju) produkcji (jednostkowej, seryjnej, masowej), b) obowiązujących jednostek miar, przy czym wyróżnia się: - jednostki naturalne (kg, sztuka, metry), - jednostki umowne (osobodni, tonokilometry).Zadania kalkulacji to:ustalenie struktury kosztu jednostkowego,kontrola poniesionych kosztów,ustalenie ceny wyrobów.

Dodaj swoją odpowiedź