KUCHNIE ŚWIATA Potrzebuję informacji o WSZYSTKICH kuchniach świata. Ogólna charakterystyka, popularne dania danej kuchni, itp. Daję bardzo dużo punktów, więc oczekuję należytej odpowiedzi :D

KUCHNIE ŚWIATA Potrzebuję informacji o WSZYSTKICH kuchniach świata. Ogólna charakterystyka, popularne dania danej kuchni, itp. Daję bardzo dużo punktów, więc oczekuję należytej odpowiedzi :D
Odpowiedź

Kuchnia arabska-hummus,falafel-upodobanie do warzyw, ziół, przypraw, ryżu i kasz,oraz soczewicy. Kuchnia żydowska-czulent, maca-przestrzeganie koszerności. Wykluczenie mięsa niektórych zwierząt, ryb bez łusek, skorupiaków, niełączenie mięsa z mlekiem. Kuchnia australijska- vegemite, pavlova- bazuje na angielskich potrawach, zdominowana przez pieczone mięso, potrawyz rusztu i mięso z warzywami (ziemniaki, marchew, groszek) Kuchnia chińska-ciasteczka księżycowe, zupa z pierożkami wonton-uzależniona od prowincji w Chinach, wspólnym składnikiem jest duża ilość warzyw. Ma wiele odmian np. szanghajska (owoce morza i ryby, smak słodki), kantońska( ryż, ryby, owoce morza, smażenie w woku). Kuchnia tajska- sałatka yam, zupa kaeng som - najbardziej oryginalna kuchnia świata, charakterystyczne składniki to mleczko kokosowe, trawa cytrynowa, imbir, liście limonki. Kuchnia tybetańska-pierożki momo, zupa thukpa- podstawą jest jęczmień, mięso jaków, kóz i owiec, popularne są produkty mleczne. Kuchnia wietnamska- sajgonki, placki nem- podobna do chińskiej, używa się pałeczek, przyprawy przygotowuje często w wokach, odmianą jest używanie sosu rybnego oraz palczatki cytrynowej, limonki, kolendry i mięty wietnamskiej. Kuchnia angielska- Apple pie, fish and chips- tradycyjne to pieczone mięso, puddingi, placki i słynne angielskie śniadanie. Kuchnia czeska-knedliki, golonka- podlega wpływom krajów sąsiedzkich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier i Słowacji. Kuchnia francuska- suflet czosnkowy, foie gras- najczęściej kojarzona z żabimi udkami, serami, winami i bagietkami. Wiele róznic pomiędzy regionami. Kuchnia grecka- choriatiki, gyros- postrzegana jako zdrowa i prosta, charakteryzuje się częstym stosowaniem czosnku, oliwy, liści winorośli warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki oraz baraniny i ryb. Kuchnia hiszpańska- churros, paella- kuchnia śródziemnomorska, morska i ludów pasterskich.  Uzależniona od regionu. Kuchnia litewska- kindziuk, kastinys- dominują kasze, produkty mleczne, warzywa, grzyby. Kuchnia niemiecka- golonka, pączki- wpływają na nią kuchnie z całej Europy, stereotypami są piwo, kapusta, wieprzowina i ziemniaki. Kuchnia rumuńska- papricas, samale- zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku i silne napoje alkoholowe. Kuchnia węgierska- langosz, bogracz- obfite używanie czerwonej papryki w proszku. Potrawy zazwyczaj są ostre. Kuchnia włoska- spaghetti, pizza- duża ilośc warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, estragon. Często używany jest parmeza, pomidory, oliwa z oliwek, czosnek. Kuchnia wyspecjalizowana w potrawach mącznych, rybach i owocach morza. Kuchnia amerykańska- cheesburger, chleb bananowy- mieszanka kuchni z całego świata. Kuchnia meksykańska-burrito, guacamole- opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, oraz papryce i chili. Podstawowym surowcem jest masa kukurydziana. Kuchnia brazylijska-caruru, vatapa- mieszanka indiańskich, europejskich i afrykańskich tradycji.

Dodaj swoją odpowiedź