400 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli ok. 100-150 ml ciepłej wody 1 łyżka roztopionego, chłodnego, masła świeże truskawki ok. 300 g składniki na farsz:świeże truskawki ok. 300 g 1 łyżeczka cukru Mąkę wysypujemy na stolnicę, wbijamy do niej jajko, dodajemy masło, sól, cukier i wodę. Wyrabiamy. Będzie ono puszyste i miękkie, odstawiamy na chwilę, aby odpoczęło. Truskawki myjemy i osuszamy, pozbywamy się szypułek, przepoławiamy je. Ciasto na pierogi cienko rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką okręgi. Na środek każdego kładziemy połówkę truskawki, posypujemy ją odrobiną cukru i zlepiamy boki. Pierogi z truskawkami gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze słodką śmietanką i świeżymi truskawkami. myślę że pomogłam :)
Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę. Wygniatać ciasto rękami przez około 5 minut, podsypując w razie konieczności mąką, tak aby ciasto nie kleiło się. Włożyć do miseczki i przykryć wilgotną ściereczką, odstawić na około 30 minut.W międzyczasie przygotować nadzienie i dodatki oraz wodę do gotowania pierogów. Małe truskawki pokroić na połówki, większe na ćwiartki. W większym garnku zagotować wodę bez dodatku soli.Wyłożyć ciasto na stolnicę i powygniatać przez około 1 minutę, następnie podzielić na 3 - 4 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.Małą szklaneczką wycinać kółka, na środek kłaść kawałek truskawki. Składać ciasto na pół i zlepiać dokładnie brzegi pierożków, układać je na stolnicy lub blacie.Jak woda będzie mocno wrzała, włożyć pierwszą partię pierogów (około 15 sztuk). Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować pierożki przez około 2,5 minuty licząc od czasu wypłynięcia ich na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacy zachowując odstępy. Podawać z posłodzoną śmietaną lub z cukrem pudrem i śmietaną. Można jeść na ciepło i na zimnoSkładniki, na około 40 pierogów: Ciasto: • 300 g mąki pszennej • szczypta soli • 250 ml gorącej wody • 30 g masła • oraz: truskawki, śmietana (12 lub 18% kwaśna, gęsta), cukier, cukier puder Mam nadzieje że chociaż trochę pomogłem licze na naj naj :]