1-b, 2-c, 3-c, 4-b, 5-b, 6-a, 7-c, 8-d, 9-dwunastnica, 10- a-mięso... b-makarony... c-tłuste wędliny... d-kasza...
1. B 2. C 3. C 4. A 5. B 6. C 7. C 8. B 9. Żołądek 10. a) mięso, jaja, soja, fasola b) makarony, miód, czekolada, ziemniaki c) tłuste wędliny, olej, orzechy, masło d) kasza, ryż, ciemne pieczywo, warzywa 11. CEL: Udowodnienie, że w ślinie zawarte są enzymy trawie skrobie ZESTAW POMOCY: dwie probówki, skrobia ziemniaczana, płyn Lugola (jodyna), ludzka ślina PRZEBIEG: Do jednej probówki wsypujemy skrobię, w drugiej umieszczamy skrobie oraz ludzką ślinę. Po chwili do obu probówek wlewamy odrobinę jodyny. OBSERWACJE: W probówce w której była sama skrobia, kolor jodyny zmienia się na granatowy, natomiast tam gdzie była ślina, barwa jodyny pozostaje żółto brązowa. WNIOSKI: Jodyna nie przebarwiła się tam gdzie była ślina, więc oznacza to że w tej probówe nie było już skrobii, ponieważ została ona strawiona, przetworzona na cukier prostszy pod wpływem zawartych w ślinie enzymów. 12. Dieta Janka nie jest dobra, gdyż nie zawiera wystarczającej ilości białka, jaką dostarcza mięso. Żeby odżywiać się prawidłowo należy jeść taką żywność, która zawiera odpowiednie składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach. 13. Białka trawione są w żołądku i dwunastnicy. Ich trawienie polega na ich stopniowym rozkładzie pod wpływem enzymów do wolnych aminokwasów, które są łatwo przyswajalne. 14. A2, B2, C2, D1, E2, F1 15. JAMA USTNA- początek trawienia cukrów, ucieranie i zwilżanie pokarmu TRZUSTKA - wydzielanie hormonów: insuliny i glukagonu oraz enzymów trawiennych JELITO GRUBE - wchłanianie wody z pokarmu i formowanie kału 16. Dzięki naczyniowych krwionośnym w kosmku jelitowym odbywa się wchłanianie substancji odżywczych, witamin do krwi, dzięki czemu zostają dostarczone tam gdzie są potrzebne.