Siemanko mam napisać pracę domową w której mam wymienić maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej mięsa i ryb. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Siemanko mam napisać pracę domową w której mam wymienić maszyny i urządzenia do obróbki wstępnej mięsa i ryb. Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
Odpowiedź

Obróbka wstępna to jeden z pierwszych etapów przygotowujących produkty do dalszego przetwarzania. Dzięki niej można nadać obrabianym produktom pożądane cechy albo też uzyskać tzw. półprodukty będące bazą dla przygotowania potraw. W obróbce wstępnej można wyróżnić dwa etapy: brudny i czysty. Ten pierwszy to po prostu pozbycie się części uszkodzonych oraz niejadalnych w danym surowcu. Drugi etap to nadawanie odpowiednich kształtów, wielkości itp. Obie fazy przeprowadza się w specjalnie do tego przygotowanym miejscu. Może to być zaplecze danego lokalu albo też tzw. przygotowalnia centralna, z której usług korzysta wiele lokali. Najpopularniejszymi rodzajami urządzeń gastronomicznych do obróbki wstępnej należą: - urządzenia gastronomiczne służące do płukania oraz obierania warzyw; - urządzenia gastronomiczne do rozdrabniania warzyw; Może ci pomogłam :) Pozdro <3

Dodaj swoją odpowiedź