Większość problemów niedożywienia co do wielkości drugiego kontynentu na świecie dotyczy przede wszystkim Czarnej Afryki. Region ten, za wyjątkiem Republiki Południowej Afryki, stanowi najsłabiej rozwinięty gospodarczo obszar na Ziemi. Świadczą o tym : - niska wartośc produktu krajowego brutto (PKB), będącego sumą wartości wszystich wytworzonych produktów i świadczonych usług w danym kraju w ciągu roku, - bardzo niski poziom życia mieszkańców Czrnej Afryki, wyrażany wskaźnikiem rozwoju społecznego - HIDI (Human Development Index). Od dawna sprawy wyżywienia ludzi budziły troskę, szczególnie wtedy gdy miliony umierały i umierają z głodu.
W Afryce produkcja żywnosci jest niewielka, przyrost ludności bardzo duży. W konsekwencji występuje tam niedobór produktów żywnościowych. W Afryce występuje głód jawny, czyli jest to stan długotrwałego niedostatku składnikow pokarmowych. Prowadzi do zaburzeń rozwoju i funkcjonowania oraganizmu człowieka oraz spadku odporności na choroby, co w konsekwencji może stać się przyczyną zgonu. Co roku z tego powdu umiera około 10 mln osób najwięcej w środkowej afryce oraz południowej azji