Obszary głodu i niedożywienia w Afryce i Azji, przyczyny i metody pomocy

Obszary głodu i niedożywienia w Afryce i Azji, przyczyny i metody pomocy
Odpowiedź

i niedostatek pieniędzy na zakup żywności kolonializm, który doprowadził do zmiany struktury użytkowania ziemi - zmiana produkcji rolnej : ziarno i olej palmowy, kakao, kawa przywłaszcznie olbrzymich połaci terenu wraz z surowcami naturalnymi przez europejski agresorów   kumulacja szeregu czynników przyrodniczych, politycznych, gospodarczych, która decyduje o tym, że problem głodu przybiera tam szczególnie drastyczne rozmiary zacofanie techniczne rolnictwa, ograniczenia kulturowych i szybiego przyrostu liczby ludności (eksplozji demograficznej)

Przyczyny: - klęski żywiołowe - susze (Sahel), powodzie, pożary i inne  - eksplozja demograficzna - niewystarczająca ilość żywności w stosunku do szybko zwiększającej się liczby ludności - warunki środowiskowe - niewielki odsetek gruntów nadających się pod uprawę i problemy z wodą - rządy dyktatorów, powodujące rozwarstwienie społeczne i utrzymywanie cen na poziomie uniemożliwiającym zakup produktów rolnych przez większość społeczeństwa ( Etiopia, Liberia, Sudan) - niski poziom techniki w rolnictwie, niska produktywność pracy Metody: -udostępnienie krajom biednym nowoczesnych technologii rolniczych -powiększenie obszarów rolnych np. przez zagospodarowanie nieużytków - hodowla większej liczby zwierząt - wytwarzanie roślin GMO - nauczanie mieszkańców jak należy hodować i uprawiać rolę oraz rośliny

Dodaj swoją odpowiedź
Język polski

Aktualne problemy gospodarki światowej

1. Pojęcie problemów globalnych
Globalne problemy, określenie stosowane do problemów, które odnoszą się do całej ludzkości, ich skala ma charakter ponadpaństwowy, ponadregionalny, odznaczają się olbrzymią wagą i wiążą z kwestią...