1. Podziałów można stworzyć kilka: a. - kwasy rozpuszczalne w wodzie - mrówkowy, octowy, propionowy, masłowy, walerianowy, benzoesowy - kwasy nierozpuszczalne w wodzie - stearynowy, palmitynowy, oleinowy, linolowy b. - kwasy nasycone - mrówkowy, octowy, stearynowy, palmitynowy - kwasy nienasycone - oleinowy, linolowy, linolenowy - kwasy aromatyczne - benzoesowy, salicylowy c. - kwasy redukujące - mrówkowy - kwasy nieredukujące - octowy, masłowy, walerianowy d. - kwasy ciekłe - mrówkowy, octowy, propionowy, walerianowy, oleinowy - kwasy stałe - stearynowy, palmitynowy, benzoesowy, salicylowy e. - kwasy monokarboksylowe - octowy, mlekowy, stearynowy, benzoesowy - kwasy dikarboksylowe - szczawiowy, malonowy, winowy, jabłkowy - kwasy polikarboksylowe - cytrynowy, EDTA f. - kwasy mające w budowie tylko grupę funkcyjną COOH - octowy, propionowy, benzoesowy - kwasy mające kilka grup funkcyjnych - mrówkowy, mlekowy, pikrynowy 2. a. utlenianie alkoholi I-rzędowych: [latex]5 C_2H_5OH + 4 KMnO_4 + 6 H_2SO_4 ightarrow \ ightarrow 5 CH_3COOH + 2 K_2SO_4 + 4 MnSO_4 + 11 H_2O[/latex] utlenianie aldehydów: [latex]3 HCHO + K_2Cr_2O_7 + 4 H_2SO_4 ightarrow \ ightarrow 3 HCOOH + K_2SO_4 + Cr_2(SO_4)_3 + 4 H_2O[/latex] utlenianie pochodnych alkilowych benzenu: [latex]PhCH_3 + 2 KMnO_4 ightarrow PhCOOH + 2 MnO_2 + 2 KOH[/latex] Ph - grupa fenylowa 3. cechy wspólne: -reagują z metalami aktywnymi wypierając wodór i tworząc sole - reagują z tlenkami metali i wodorotlenkami tworząc sole - reagują z alkoholami tworząc estry - są kwasami tlenowymi - odwadniając je, otrzymujemy bezwodniki kwasowe cechy różniące: - kwas azotowy ma własności utleniające, kwas octowy (i inne) ich nie ma - kwas azotowy to kwas mocny, kwas octowy (i inne) to kwas słaby - kwas octowy jest palny, kwas azotowy nie. proszę :)
1. dokonaj podziału kwasów karboksylowych
2.wymień metody otrzymywania kwasów karboksylowych
3.W oparciu o kwas azotowy ( V ) i kwas octowy porównaj właściwości chemiczne kwasów nierganicznych i organicznych
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź