1. Białka są zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniem peptydowym. 2. Reakcja charakterystyczna dla białek jest to reakcja biuretowa, za pomocś której wykrywamy wiązanie peptydowe, do probówki w której jest roztwór białka dodajemu CuSO₄+NaOH na zimno i obserwujemy fioletowe zabarwienie. 3. Denaturacja jest to nieodwracalna koagulacja, niszczy II, III i IV rzędową strukturę białka. Czynniki wywołujące denaturację to: wysoka temperatura, mocny kwac, mocna zasada, formalina, sole metali ciężkich dobrze rozpuszczalne w wodzie. Wysalanie to koagulacja odwracalna, wywołują ją sole metali lekkich i sole amonowe. 4. Cukry możemy dzielić ze względu na ilość atomów węgla w cząsteczce : wyróżniamy wówczas : triozy, tetrozy, pentozy, heksozy. Przykład cukrów to glukoza, fruktoza. Są to cukry proste. Wyróżniamy także cukry złożone do których zaliczami disacharydy (np. sacharoza maltoza laktoza celobioza) oraz polisacharydy (np. skrobia glikogen celuloza). 5. Skrobię wykrywamy za pomocą płynu Lugola (jest to ok. 3% roztwór I₂/KI) Obserwujemy granatowe zabarwienie.
1 Budowa białek
2 reakcja charakterystyczna bialek
3 co to jest denaturacja wysalanie
4 podzial cukrow, przykłady cukrow
5 jak wykryc skrobie
PROSZE O NAJLEPSZA ODPOWIEDZ ZA WSZYSTKIE ODPOWIEDZI DAJE NAJ
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź