Sacharydy,pełnią przednią rolę,dla człowieka-pokarmową.Sacharydy to różne cukry: złożone to polisacharydy,dipeptydy to cukry 2-wu cukry,i ostatnie -monosacharydy.Przedstawicielami w p. człowieka to odpowiednio 1.skrobia,2.sacharoza i 3.głukoza,fruktoza.Cukier dost. ok 4 kcal energii.Natomiast ich przem. w organizmie,są nastepujące: w ustach nast wstepne trawienie (pepsyna) dalej w zołądku t.dalej i końcowo-w jelitach,rozkł na monosacharydy-fruktozę i glukozę.po przeniknieciu do krwi,fruktoza i inne monocukry są przem. na glukozę-pdst. skladnik energetyczne.Co do przem.-ulegają tylko poilsacharydy jak skrobia,sacharoza-"rozbita" na glukozę i fruktoze.Zbyt duze il. cukrów jak i tłuszczów,p. do otyłosci i cukrzycy,za która sz..sie przyczynia-to cukry proste (jak np. sacharoza), uwagi na to,ze c.proste b. szybko powodują nasycenie zwane glikemią.Trzustka,po pewnym czasie,"zalewania"przez c. proste,nie dje rady z producja insuliny,glikemia szybko rośnie-nie u. spaleniu i człowiek zacz. chorować na cukrzycę.wspom. nal.,ze w wątrobie jest sytetyz. na glikogen-cukier odp. za funkcję zapasową. t.farm T.G. :)
Jaką rolę odgrywają sacharydy w żywieniu człowieka? Omów przemiany, którym ulegają sacharydy w organizmie.
Z góry dziękuje :)
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź