Pasożyty to bardzo niebezpieczne, zarówno dla człowieka, jak i dla innych zwierząt organizmy. Wywołują one w ludzkim organizmie wiele szkód, doprowadzając do poważnych chorób, głownie układu pokarmowego, które wpływają jednak na zaburzenie czynności całego organizmu. Wyróżniamy dwa rodzaje tasiemców: uzbrojone i nieuzbrojone. Żywicielem pośrednim, czyli organizmem, w którym bytuje larwa pasożyta w przypadku tasiemca może być krowa (w przypadku tasiemca nieuzbrojonego) lub świnia (w przypadku tasiemca uzbrojonego). Tasiemcem możemy zarazić się poprzez zjedzenie nieprzebadanego przez weterynarza surowego mięsa wołowego lub wieprzowego. Kiedy larwa tasiemca, czyi wągier dostanie się do naszego organizmu, jego główka przymocowuje się do ściany jelita cienkiego i rozpoczyna się rozwój formy dorosłej i produkcja członów gotowych do zarażania. Tasiemiec wchłania całym ciałem substancje odżywcze, zawarte w pokarmie, który jest trawiony w ludzkim organizmie, przez co pozbawia człowieka substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania (skutkiem ubocznym zarażenia się tasiemcem jest utrata masy ciała i ogólne osłabienie, w skrajnych przypadkach może wystąpić samozakażenie i człony mogą osadzić się w mózgu lub oku!). Glista ludzka to pasożyt, należący do nicieni. Zarazić nią się można poprzez nieprzestrzeganie higieny osobistej i higieny przygotowania żywności. Jaja glisty zostają połknięte, a następnie wylęgają się osobniki młodociane, które przebijają ścianę jelita i waz z krwią dostają się do układu oddechowego. Tam dojrzewają, następnie wędrują do gardła, gdzie zostają połknięte. Po dotarciu do jelita, tam żeruję i się rozmnażają. Owsiki to robaki pasożytnicze, należące do nicieni. Są malutkie, koloru białego. Pasożytują w jelicie grubym, wyrostku robaczkowym i końcowym odcinku jelita cienkiego, żywiąc się wyssaną treścią, oraz substancjami zawartymi w treści pokarmowej. Jaja składają w okolicach odbytu, co powoduje uciążliwe swędzenie. Często na chorobę, zwaną owsicą chorują małe dzieci. Powodem choroby jest nieprzestrzeganie zasad higieny. Aby zapobiegać chorobom pasożytniczym, należy stosować zasady higieny osobistej i higieny przygotowania żywności, zawsze myć ręce przed posiłkiem, dokładnie myć owoce i warzywa, jeść przebadane mięso, koniecznie po termicznej obróbce.
1)uzasadnij,dlaczego pasożyty takie,jak tasiemiec,owsik czy glista,są bardzo niebezpieczne dla człowieka 2)podaj przykłady zachowań które pozwalają ustrzec się przed tymi pasożytami.
1)uzasadnij,dlaczego pasożyty takie,jak tasiemiec,owsik czy glista,są bardzo niebezpieczne dla człowieka 2)podaj przykłady zachowań które pozwalają ustrzec się przed tymi pasożytami....