sposoby konserwacji żywności zalety i wady :)tylko prosze o długą odpowiedz tak na 2 strony a4 :) daje naj :)

sposoby konserwacji żywności zalety i wady :)tylko prosze o długą odpowiedz tak na 2 strony a4 :) daje naj :)
Odpowiedź

Na 2 str A4 nie będzie, ale mogę trochę pomóc. 1.Wędzenie- POZYTYWY: Proces osuszania żywności dymem, a także nadawania jej specyficznego wyglądy, smaku, zapachu. Działa grzybobójczo i bakteriobójczo. Wędzi się głównie ryby, mięsa, sery. NEGATYWY: Niestety w skład dymu wchodzą substancje szkodliwe, więc coraz częściej zamiast wędzenia dodaje się do żywności barwniki i sztuczny aromat dymu wędzarniczego. Preparaty te nie mają właściwości konserwujących. 2.Mrożenie- POZYTYWY: Obniżenie temperatury nie zatrzymuje rozwoju mikroorganizmów, a jedynie spowalnia proces psucia się żywności. NEGATYWY: Jednak kryształki lodu, które powstają podczas zamrażania, mogą niszczyć strukturę żywności, szczególnie takiej, jak owoce zawierające dużo wody. POZYTYWY: Do mrożenia w warunkach przemysłowych używa się m.in. ciekłego azotu, który zapobiega niszczeniu struktury żywności. Resztę może dopiszę potem, ale to dużo do pisania, a teraz sama się uczę do chemii :P Napisz na priv na kiedy masz to mieć ;) 3.Mrożenie. 4.Solenie, dodawanie cukru. 5.Liofilizowanie. 6.Suszenie. 7.Pasteryzacja. 8.Pakowanie próżniowe. 9.Kiszenie. 10.Gotowanie. 11.Marynowanie. 12.Peklowanie.

Dodaj swoją odpowiedź