Jakie produkty żywnosciowe są wpisane i zatwierdzone jako regionalne przez UE?

Jakie produkty żywnosciowe są wpisane i zatwierdzone jako regionalne przez UE?
Odpowiedź

- bryndza podhalańska - oscypek - miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich - miody pitne: - półtorak - dwójniak - trójniak - rogal świętomarciński - wielkopolski ser smażony - andruty kaliskie - olej rydzowy ( olej z rośliny o nazwie lnianka siewna) - pierekaczewnik (tatarski pieróg z mięsnym lub słodkim nadzieniem) - truskawka kaszubska - redykoła ( ser owczy) - wiśnia nadwiślańska - fasola korczyńska  - miód kurpiowski - podkarpacki miód spadziowy - suska sechlońska ( podwędzona i podsuszona śliwka) - kiełbasa lisiecka - obwarzanek krakowski - śliwka szydłowska - jabłka łąckie - chleb prądnicki -kiełbasa jałowcowa - kiełbasa myśliwska - karp zatorski - miód drahimski - kołocz/kołacz śląski (słodki placek z kruszonką) - jabłka grójeckie - kabanosy - fasola "Piękny Jaś" z Doliny Dunajca - fasola wrzawska - miód z Sejneńszczyzny/Łoździejszczyzny - ser koryciński swojski - jagnięcina podhalańska

Dodaj swoją odpowiedź