-tkanka nabłonkowa -tkanka łączna (chrzęstna,kostna,zbita) -tkanka mięśniowa (poprzecznie prążkowana) -tkanka nerwowa 2 .narządy czepne: haczyki i przyssawki -oddycha beztlenowo -oskórek (kutikula) chroni go przed strawieniem -obojniactwo, duże liczby jajeczek -pobiera pokarm całą powierzchnią ciała 3 .Dżdżownice drążą tunele , zjadając jednocześnie glebę, wraz z zawartymi w niej szczątkami organizmów roślinnych i zwierzęcych. Powoduje to przemieszanie i napowietrzenie gleby , a także użyźnienie jej wydalinami tych zwierząt, bogatymi w związki azotowe. Dlatego też dżdżownice odgrywają niezmiernie ważną rolę w formowaniu i utrzymywaniu żyznych gleb. 4 .Stawonogi : homary, langusty, krewetki 5 .glista ludzka - za pośrednictwem środowiska zewnętrznego (gleba, woda)spożywając surowe warzywa i owoce z ogrodów nawożonych odchodami ludzkimi,dzieci w czasie zabawy, dorośli przy pracach w polu i ogrodzie ;p
1.Rodzaje tkanek zwierzęcych: -tkanka nabłonkowa, -tkanka łączna, -tkanka mięśniowa, -tkanka nerwowa, -krew, 2. Przystosowanie tasiemca do pasożytnictwa: -narządy czepne (przyssawki,haczyki), -brak układu pokarmowego, -oddychanie beztlenowe, -obojnactwo, -produkcja wielu jaj, 3.Znaczenie dżdżownic: -spulchniają glebę, -nawożą glebę, -napowietrzają glebę, 4.Podział stawonogów: a.Skorupiaki; langusta, rozwielitka, pąkle b.Owady: pszczoła, mrówka, szarańcza, c.Pajęczaki: kosarz, kleszcz, topik, skorpion, 5.Możliwość zarażenia się: a.tasiemcem: -jedząc mięso zawierające larwę pasożyta, b.glistą ludzką; -jedząc nieumyte owoce,