Zazwyczaj miasta rodziły się tam gdzie krzyżowały się prastare szlaki handlowe. Rozwój średniowiecznego miasta był uzależniony od wsi gdyż to wieś dawała miastu chleb, mięso, warzywa, len, wełnę, skóry itd. Produkty produkowane w średniowiecznych wsiach sprzedawane były najczęściej w miastach. Wieś rozwijała się też przez pozyskiwanie nowych terenów. Karczowano lasy, puszcze by można było uprawiać warzywa i paść zwierzęta. W wiekach średnich rzeki roiły się od bobrów, wydr, a lasy od kun, soboli, łasic, lisów i wilków. Wydaje się, że człowiek w tamtych czasach był bardziej złączony z Intensywny rozwój miast i wsi ich lokacja niejednokrotnie na prawie magdeburskim, polskim, która następowała w średniowieczu doprowadziła do intensywnego rozwoju ziemi proszowickiej. Rozwój wielu miast i wsi związany był z handlem drewnem, zbożem i innymi produktami na rynek lokalny i daleki. W późnym średniowieczu w Polsce produkcja zboża wynosiła: żyto i owies 80%, pszenica 10%, pszenica jęczmienna 5%.
Podaj etapy rozwoju polskich wsi i miast.
Odpowiedź
Dodaj swoją odpowiedź