Sole w przyrodzie i najbliższym otoczeniu
Duże zróżnicowanie soli występuje w przyrodzie, przybierając postać minerałów, które są składnikami skał. Sole, które możemy rozpuścić w wodzie wchodzą w skład wód naturalnych. Niektóre z soli zawarte w dużych ilościach w wodach naturalnych nadają im określony smak, często też właściwości lecznicze. Oto niektóre sole :
· sól kuchenna – chlorek sodu
· sól gorzka – siarczan magnezu
· saletra chilijska – azotan sodu
· saletra indyjska – azotan potasu
· soda kalcynowana – węglan sodu
· wapień – węglan wapnia
Chociaż większość nas nie jest tego świadoma, sole są wokół nas. Możemy je napotkać prawie wszędzie :
· Szyby naszego domu są krzemianami sodowo – wapiennymi. Szkło możemy „stworzyć” z sody, wapienia i czystego piasku kwarcowego, natomiast otrzymać możemy je w hutach, gdzie wszystkie składniki stapia się przez wytłaczanie, prasowanie, wydmuchiwanie w formach. Zwyczajne szkło służy do wyrobów przedmiotów codziennego użytku, szkło potasowe do wyrobu naczyń laboratoryjnych, szkło kwarcowe do wyrobu aparatury optycznej, natomiast szkło ołowiane służy do wyrobu kryształów i soczewek. Podczas ogrzewania szkło powoli mięknie i stopniowo przechodzi w gęstą ciecz. A w czasie ochłodzenia ciecz staje się mniej płynna i powoli przechodzi i sztywną postać.
· Nasz dom również jest zbudowany z soli. Cegły i cement są to złożone sole kwasu krzemowego. Cement produkuje się z gliny a także wapieni w cementowniach. Otrzymany klinkier cementowy musi przeleżeć kilka tygodni w magazynach, a następnie, jest łączony z gipsem. Po zmieszaniu cementu ze żwirem, piaskiem i wodą otrzymuje się beton.
· Także w glebach znajdują się sole : Gleba jest mieszaniną wielu związków chemicznych, lecz wśród nich znaczny udział mają sole, przede wszystkim kwasu krzemowego. Ludzie użyźniają glebę stosując nawozy naturalne i sztuczne. Te sztuczne to zwykle sole kwasu azotowego i fosforowego. Kiedy glebie braknie azotu, wtedy możemy wżyć nawozów azotowych np. saletry, sole amonowe i saletrzak. Natomiast jeśli gleba potrzebuje fosforu, należy dostarczyć jej fosforowego nawozu sztucznego.
· Oczywiście solą też doprawiamy smak. Używamy do tego soli kuchennej czyli chlorku sodu. Do peklowania mięsa używamy azotanu sodu i potasu, zaś proszki do pieczenia ciast zawierają różne sole amonu, głównie fosforany i węglany.
· Skalne masywy gór również zbudowane są z soli. Wapienie są solami wapniowymi kwasu węglowego z których zbudowane są między innymi Pieniny. Natomiast dolomit, który jest węglanem wapnia i magnezu, tworzy niektóre łańcuchy górskie w Alpach.
· Sole są także składnikami naszego organizmu. Fosforan wapnia to składnik tkanki kostnej. W osoczu krwi znajdują się sole sodu potasu. Niektóre z nich występują w ilościach śladowych, ale ich funkcja w organiźmie jest duża.